De juiste afwerking van een groendak kan spreekwoordelijk het verschil maken tussen een 8 en een 10. Dus zeker de moeite om er aandacht aan te geven. Naast dat een belangrijke functie heeft zorgt het er ook voor dat je uiteindelijk een mooi en strakke uitstraling mee kan geven aan je groendak. Zo heb je jaren later nog een mooi en strak groendak.

Wat is de functie van een groendak randafwerking?

Een randafwerking langs een sedumdak kan verschillende functies hebben. Het voorkomt bij harde wind dat de wind onder je groendak kan slaan. De kans bestaat dan dat een deel kan wegwaaien. Een randafwerking voorkomt dat het groeiende Sedum buiten het groendak kan groeien. Dat heeft als risico dat de wortels het dak kunnen beschadigen. Ook voorkomt een randafwerking optrekkend vocht in je gevel, lood of dakranden. En uiteraard, niet geheel onbelangrijk. Het zorgt voor een strakke en nette afwerking.

Samengevat komt het op het volgende neer:

  • Het voorkomt dat harde wind onder je groendak kan slaan.
  • Het voorkomt dat Sedum buiten je groendak groeit en voorkomt daarmee eventuele wortelschade aan je dak.
  • Het voorkomt dat vocht optrekt langs de gevel, het lood of de dakrand.
  • Je creëert een strakke en nette uitstraling mee.

Welke groendak randafwerking opties zijn er?

Om een groendak mooi en netjes af te werken zijn verschillende opties en combinaties mogelijk. Welke soorten dat zijn en waar je bij elke optie op moet letten hebben we hieronder voor je op rij gezet.

Groendak afwerking met Grind

extensief groendak

Grind langs een sedumdak

Als je grind gaat gebruiken als randafwerking voor je groendak houdt er dan rekening mee dat je grindrand minimaal 5cm breed is. Beter nog is een grindrand tussen de 10 en 30 cm. Bij loodslabben is het verstandig om een minimaal 20cm aan te houden. Dit omdat als je je groendak deels plaatst op de loodslabben het vocht niet meer uit de gevel kan ademen. Dit kan vochtschade geven.

Welke soorten grind zijn geschikt voor op je dak?

Niet alle grindsoorten zijn geschikt als dakgrind. Sommige zijn namelijk te hoekig. Dit kan schade brengen aan het dakbitumen. Belangrijk is dus om mooi afgerond grind te kiezen. Kies liever ook een grove fractie bijvoorbeeld 16/32mm. Hierdoor blijft het grind ook goed drainerend.

Onderstaand een opsomming van enkele grindsoorten die geschikt zijn als dakgrind;

Wil je specifiek meer weten over dakgrind of ballastgrind, lees dan onze blog: Dakgrind: Ballast grind voor op het dak

Waarom geen split als afwerking van een groendak?

Split wordt o.a. gewonnen in steengroeve door middel van explosieven, het wordt daarom ook wel breuksteen genoemd. Het heeft dan ook een hoekige (scherpe) vorm. Dit kan beschadigen geven aan het dakbitumen. Beschadigingen ontstaan niet eens zozeer door het belopen ervan. Maar meer door het eigen gewicht van het split zelf in combinatie met de scherpte van de stenen.

Groendak afwerken dakrandprofiel
Dakrand profiel

Strakke groendak afwerking met dakrand profielen

Door het gebruik van dakrandprofielen kun je een zeer strak resultaat krijgen. Dakrand profielen zijn L-profielen, welke met behulp van koppelstukken aan elkaar worden verbonden. Deze hebben meestal dezelfde hoogte als een Sedumdak. Dan krijg je een mooie strakke lijn langs je groendoek. Hiertegen kun je eventueel het grind aanbrengen.

Dakrandprofielen worden ook gebruik voor daken zonder een oplopende dakrand. In dat geval worden ze verlijmd op het dak. Dit voorkomt dat de wind eronder kan slaan.

Dakrand afwerking met tegels

groendak afwerking drainagetegel
Drainage tegel

Een andere afwerking van je groendak kan met tegels. Bijvoorbeeld met 30×30 betontegels. Met tegels creëer je snel en makkelijk een strakke afwerking die ook gemakkelijk te belopen is. Wil je kiezen voor tegels dan is het wel belangrijk te kiezen voor een drainagetegel. Zo belemmer je niet de waterafvoer. Een drainagetegel heeft namelijk aan de onderkant 4 kleine voetjes. Dit zorgt ervoor dat het hemelwater er onderdoor kan weglopen.

Nu weet je meer over de afwerking van een groendak. Wil je meer lezen over groendaken, lees dan ook onze andere blogs op onze informatie sedumdak pagina. Daar vind je alle blogs handig op een rij!