Pistezand voor paardenbodems 

Op zoek naar het juiste pistezand voor de toplaag van uw paardenbodem? Zandcompleet biedt exclusief toplaagzand aan voor de paardenbodem en M3C Zand (in bigbag) als basislaag of middenlaag.

Pistezand kopen?

De opbouw van een toplaag voor een paardenbodem kan op verschillende manieren. De basisversie is het werken met M3C Zand. Echter is dit basiszand makkelijk te zwaar / te los voor een paardenbodem. Het is meer waterdoorlatend dan stabiliserend. Toch wordt dit zand veelvuldig toegepast in paardenbodems. Wel adviseren wij om het M3C Zand te combineren met een stabiliteitverbeteraar zoals tapijtvezels voor meer binding in het zand en verbeterde stabiliteit.

Op dit moment is ons M3C Zand in Belgie niet losgestort leveren. Wij kunnen M3C Zand enkel in bigbags leveren.

Ons Toplaagzand is exclusief gezuiverd zand met een M50 van 150-160mu. Toplaagzand is zeer mooi licht zand. Hierdoor krijgt uw paardenbodem een exclusieve uitstraling en een goed gestabiliseerde toplaag. Toplaagzand bevat veel fijne korrels, dit maakt het uitstekend geschikt voor een binnenbak. Toplaagzand is in combinatie met Polyvlokken ook te gebruiken voor de buitenbak. 

Pistezand is een zandvak apart.

Zand voor een paardenbak dient de juiste korrelgrootte te hebben en te passen bij de opbouw van uw bodem en de gewenste eigenschappen. De korrelgrootte is van invloed op de waterdoorlatendheid van het zand.

Paardenbakzand dient voldoende hoekig van vorm te zijn. Wanneer het zand een ronde vorm heeft, zakt het paard te diep weg in het zand. Paardenbakzand mag niet te fijn zijn. Fijn zand laat water namelijk slecht door en stuift als het droog is. Daarnaast mag het zand niet te grof zijn, omdat anders de paardenbak in droge periodes te snel uitdroogt, te zwaar wordt voor de paarden en niet zal stabiliseren. Laat u daarom goed adviseren.

Zandcompleet beschikt sinds 1985 over veel ervaring in paardenbodems / paddocks.

Hoeveel zand heb ik nodig?

Onze zandproducten worden uitgedrukt in m3 (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte.  Om te weten hoeveel u pistezand u nodig heeft rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal M2 (vierkante meters) weer. Vervolgens vermenigvuldigt u de uitkomst met de hoogte om het aantal M3 te weten. Voor een basis toplaag van M3C Zand rekenen wij met een standaard laagdikte van 15cm. Voor ons toplaagzand (wit of crème) is de laagdikte afhankelijk van de opbouw. De totale uitkomst is de hoeveelheid  zand die u nodig heeft. 

Let op, voor Zand geldt: Vermenigvuldig het totaal aantal M3 nogmaals met 1.2. Dit is noodzakelijk doordat zand nog inklinkt (het inzakken van het zand).