Rijbodem onderhoud

Alles wat u wilt weten

Onderhoud van de rijpiste, de basis

Goed onderhoud van uw rijpiste is het beste wat u kunt doen voor uzelf en uw paard.
Een rijpiste blijft niet in topconditie zonder het juiste onderhoud. Een structurele aanpak zorgt voor de beste bodem.

Wat is rijbodem onderhoud?

tractor

Onderhoud van je rijbodem is zorgzaam zijn voor je rijbodem. Eigenlijk net als je het verzorgen van je paarden. Voeren, borstelen, de stal uitmesten en meer. Het onderhouden van een rijbodem vergt eigenlijk dezelfde zorg. Veel klein onderhoud aan je bodem zorgt minimaal groot onderhoud.

Onder het onderhoud van je rijbodem verstaan we vlak houden van de bodem, het regelmatig slepen, mest vrijhouden, regelmatig besproeien en het toevoegen van de juiste stabiliteitsverbeteraars aan je rijbodem.

De regelmaat van onderhoud is afhankelijk van de intensiteit waarmee de rijbodem gebruikt wordt. Een rijbodem die veel wordt bereden heeft vaker onderhoud nodig dan een rijbodem die minder vaak bereden wordt.

rijbodem onderhoud binnenbodem

Rijbodem onderhoud doelen

 • Zand en stabiliteitsverbeteraar gemengd houden
 • Een te dichte bodem openhouden
 • Een losse bodem verdichten
 • Bodem vlakhouden
 • Minimaliseren van stof en drainage van water stimuleren

Zand & Stabiliteitsverbeteraar gemengd houden

Trilling en beweging kunnen ervoor zorgen dat de verschillende korrelgroottes van het zand in afzonderlijke lagen komen te liggen. Wanneer dit gebeurt wordt de bovenste laag van de rijbodem instabiel en mul en de kan de laag er onder juist te veel compacteren.

Stabiliteitsverbeteraars hebben een specifieke functie om zand toplaag van de rijbodem te verbeteren. Als alles ontmengd kan de stabiliteitsverbeteraar niet meer zijn werk doen. Regelmatig slepen en besproeien zorgt dat de rijbodem niet kan ontmengen.

rijbodem onderhoud binnenbodem
Ontmenging zand

Door een slecht vochtbalans komen uiteindelijk de fijne delen
van het zand door trillingen omhoog en verliest het zijn stabiliteit.

Water

Water is een van de belangrijkste zaken voor een goed onderhouden bodem

Rijbodem onderhoud vochtig zand

Water zorgt voor stabiliteit, grip en zorgt voor vermindering van stof om het de fijne delen van het zand aan zich bind. Zand en stabiliteitsverbeteraars blijven ook beter gemend met elkaar in een vochtige bodem. Zelfs in rijbodems zonder een stabiliteitsverbeteraar zorgt water dat je bodem beter te berijden is.

De beregeningsroutine is afhankelijk van de sproeisysteem, de drukte in de rijbak, de locatie (binnen of buiten) en de hoeveelheid vocht vanuit de omgeving (zoals luchtvochtigheid en regenneerslag).

Beregeing binnenbodem

Je rijbodem te droog laten worden kan verschillende problemen geven. Het grootste probleem is dat de stabiliteitsverbeteraar ontmengd van het zand en bovenop het zand komen te liggen in plaats van stabiel tussen het zand. Het fijne is dat dat probleem vrij gemakkelijk is op te lossen door regelmatig te beregenen en te slepen.

Als je rijbodem te nat is, stop dan even met beregenen, dit geeft het overtollige water de tijd om weg te lopen. Als je bodem niet snel opdroog na bijvoorbeeld een flinke regenbui, dan zou je moeten kijken naar drainerend vermogen van je onderlaag.

Hoe vaak moet ik mij rijbodem slepen?

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud bestaat vooral uit mest opruimen en sporen uit de hoefslagen verwijderen. Eigenlijk zorgen dat je bodem zo vlak mogelijk blijft.

 • Dagelijks je rijbodem onderhouden is het beste, echter als er af en toe in de week gereden wordt is onderhoud om de dag vaak ook voldoende.
 • Een rijbodem met stabiliteitsverbeteraar moet altijd licht vochtig gehouden worden om te zorgen dat de toplaag zich niet ontmengd.
 • Zorg altijd dat je mest, bladeren en ander organisch materiaal zo veel mogelijk verwijderd.

Wekelijks onderhoud

Indien het dagelijks onderhoud goed wordt uitgevoerd bestaat het wekelijks onderhoud vooral uit volledig vlakken van je rijbodem en monitoren van de juiste vochtbalans.

 • Het wekelijks volledig slepen van je rijbodem en met een hark de moeilijk te bereiken plekken uitvlakken is een onderdeel van een goede zorg voor je rijbodem.
 • Als je springobjecten op je bodem hebt staat is het belangrijk deze regelmatig te verplaatsen en de afsprong- en landingsplaatsen extra te onderhouden.

Jaarlijks onderhoud

Als de rijbodem een tijd niet bereden is kan soms goed zijn om de toplaag van de rijbodem te verwijderen opnieuw aan te brengen en de daarin aanwezige stabiliteitsverbeteraars opnieuw door de toplaag te frezen voor goede menging.

Dit is ook een goed moment om de kwaliteit en de hoeveel van de stabiliteitsverbeteraar te beoordelen en zondig bij te vullen of te vervangen. Bekijk ook de kwaliteit van het zand, dit slijt namelijk naar verloopt van tijd en kan een reden zijn voor een stoffige bodem.

Hoe je rijbodem te slepen?

Afhankelijk van de mate van gebruik adviseren wij u de rijbodem regelmatig met een passend rijbodemvlakker te slepen. Voor het juist en egaal slepen van een rijbodem adviseren wij om te slepen in 3 stappen.

 1. De hoefslag aan de buitenkant slepen en erbij in iedere hoek achteruit rijden om de ophehoopte zand uit de hoeken te verwijderen.
 2. De hoefslag aan de buitenkant slepen en erbij in iedere hoek achteruit rijden om de opgehoopte zand uit de hoeken te verwijderen.
 3. De hoefslag aan de buitenkant slepen en erbij in iedere hoek achteruit rijden om de opgehoopte zand uit de hoeken te verwijderen.
Slepen rijbodem

Heeft u vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.