Overeenkomst tussen een zandkasteel en een rijbak.

Rijbak te los

De overeenkomsten van een zandkasteel en een paarden rijbak? Ik hoor u bijna denken. Wat kunnen daar de overeenkomsten van zijn? Toch zijn er meer overeenkomsten dan je wellicht in eerste instantie nu denkt. Kinderen in de zandbak doen niets liever dan hun creativiteit uiten met het zand. Kastelen, torentjes en koekjes, van alles wordt gebakken en gecreëerd met het zand. Om dit te kunnen doen dient het zand een paar eigenschappen te hebben, waarvan de belangrijkste; stabiliteit / stevigheid bieden. Zonder stabiliteit kan het zand nooit dat prachtige kasteel worden, of dat heerlijke zandkoekje. De stabiliteit wordt voornamelijk gerealiseerd door 1 toevoeging: Vocht. Als al het vocht uit het zand trekt en het zand is uitgedroogd, dan valt het kasteel uit elkaar. Dit is eenvoudig zelf na te gaan, als zand een tijd in de zon ligt en uitdroogt zal het niet meer lukken om hier een bouwwerkje van te maken.

Zonder vocht geen zandkasteel en zonder vocht geen stabiele rijbak.

Rijbak te los vs Zandkasteel

En daar hebben we gelijk de overeenkomst met de paardenbodems. Zonder vocht geen zandkasteel en zonder vocht geen stabiele rijbak. De invloed van water blijft de grootste ondergeschoven factor in het onderhoud van de rijbak. Een goede stabiele paardenbodem, bestaat naast het juiste fundament en toplaag uit voldoende vocht, gemiddeld 15-20%.

De invloed van water is een belangrijke factor in het onderhoud van de rijbak.

Toch horen we met regelmaat over bodems die volledig uitgedroogd zijn en daarna te los zijn om nog fijn in te kunnen werken met paarden. Zelfs met het juiste paardenbakzand en een stabiliteitverbeteraar, zoals polyvlokken of tapijtvezels die de waterhuishouding ondersteunen, blijft water een essentiële factor voor stabiliteit in bodems met zand.

Rijbak Sproeien

Een rijbodem kan op diverse manieren voorzien worden van water. Door sproeien van bovenaf of met een eb- en vloed systeem van onder uit. Het belangrijkste is hierbij is de frequentie. Het zand dient nooit helemaal uitgedroogd te raken. Als de bodem volledig uitgedroogd ontstaat een zwarte bodem voor de rijbak. Regelmaat in de rijbak sproeien is de sleutel. Beter frequent bewateren, dan een hele periode niet totdat het zand volledig is uitgedroogd en daarna heel veel bewateren. Ook hier geldt, voorkomen dat het zand volledig uitdroogt is beter dan genezen.

Regelmaat is de sleutel.


“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

ZC_ad-15x10-V4