Welk formaat grind of split heb ik nodig?

(formaten Basalt split, van fijn naar grof) Grind en split is niet alleen verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren, maar ook in diverse maten. Niet altijd even makkelijk om te kiezen. We helpen u graag een handje. Wil je meer weten over wat nu precies de verchillen zijn tussen grind en split. Lee dan onze blog over de verschillen.

Wat is een fractie of formaat van grind?

De grootte van gesteente van grind of split wordt aangegeven in een fractie (of formaat). Zowel zand als grind en split wordt na winning gezeefd. Tijdens het zeven wordt het gesteente als het ware gesorteerd op basis van de gewenste maatvoering. De zeef kan ingesteld worden op diverse formaten wat de fractie of het formaat wordt genoemd. De fractie van gesteente (zowel grind, split als keien) wordt aangegeven door middel van twee maten: de ondermaat en de bovenmaat. 

Ondermaat 

De eerste maat is de ondermaat, ofwel de minimale korrelgrootte in millimeters (mm) van de zeef. Bij een fractie van bijvoorbeeld 8/16mm geldt de 8mm als de ondermaat. 

Bovenmaat  

De tweede maat is de bovenmaat, ofwel de maximale korrelgrootte van de zeef. In het voorbeeld van de fractie 8/16 geldt de 16mm als de bovenmaat van de fractie. 

Afwijking van de zeefmaat

Ondanks dat het gesteente wordt gezeefd is een fractie geen exacte maat. De werkelijke grootte van een steentje kan afwijken van zowel de ondermaat als de bovenmaat. Een fractie van 8/16mm bevat grotendeels steentjes in de range van 8 tot 16mm, maar kan ook kleinere steentjes bevatten en wat grotere. Dat is afhankelijk van de manier waarop het gesteente door de zeef valt. Als het gesteente bijvoorbeeld 20mm lang is kan het toch door een zeef vallen van 16mm als de breedte van het gesteente kleiner is dan 16mm.

Welk formaat grind heb ik nodig?

Welk formaat grind, split of keien nodig is, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en toepassing. Voor oprit, parkeerplaats of siergrind wordt vaak het formaat tussen de 6 en 20mm gebruikt. Dit formaat is zowel prettig om te belopen als te berijden met een auto of fiets. Een standaard laagdikte tussen de 5 en 7cm wordt hiervoor gehanteerd. Wilt u de oprit ook graag spoorvrij houden en meer stabiliteit meegeven dan is het gebruik van grind- splitplaten aan te raden. Voor een siertoepassingen kunnen grotere fracties worden gebruikt. De fractie 40/60mm is bijvoorbeeld te groot om goed te belopen, maar is wel goed geschikt als sierstenen, in schanskorven of rondom een waterpartij. De laagdikte varieert tussen de minimale 5cm en dikker. Hoe groter de steen hoe dikker de laag dient te zijn om het oppervlak volledig te bedekken. Hoe dikker de laag, hoe minder onkruid de kans krijgt. Lees ook onze blog over de populairste splitsoort van dit moment.

 
Meer weten over de toepassingen en de voordelen van het split in je tuin of oprit? Lees het in onze blog hierover.