Dakgrind: Ballast grind voor op het dak

Dakgrind

Dat grind veelvuldig gebruikt wordt als ballast op allerlei daken en gebouwen is waarschijnlijk niets nieuws. Ballastgrind wordt al sinds jaar en dag gebruikt om daken te bedekken. Bijvoorbeeld op het platte dak van uw garage of woonhuis.

Waarom ballast grind op mijn dak?

Om het lood en de constructie van uw dak in een goede conditie te houden, is ballastgrind op het dak een goede oplossing. Door het hoge soortelijk gewicht van grind is het zwaar genoeg om alles op zijn plaats te houden tijdens stevige wind. Daarnaast heeft grind een ronde en gladde vorm wat beschadigingen en lekkage van uw dakbekleding voorkomt. Grind geeft tevens een goede waterdoorlaarbaarheid door de ronde vorm van het grind. Dit is belangrijk om lekkages te voorkomen door een belemmerde afwatering. Om een goede waterdoorlaatbaarheid te verkrijgen dient men met grind te werken van minimaal 8mm, dus bijv. 8/16 of 16/32 grind. Daarnaast beschermt het dakgrind ook tegen de schadelijke effecten van UV-licht op uw dakbitumen.

Is elke grindsoort geschikt als ballastgrind?

Niet elke grindsoort is geschikt als ballastgrind. Niet alle grindsoorten zijn namelijk rond genoeg om geen schade aan te brengen aan het onderliggend bitumen. Onderstaand een opsomming van enkele grindsoorten welke geschikt zijn als dakgrind.

Hoeveel Grind heb ik nodig voor mijn dak?

Als een grindlaagdikte wordt een hoogte van 3 tot 4 cm als regel aangehouden. Met deze laagdikte waait het grind niet weg en zakt het niet in de onderlaag. 1 m³ grind weegt ongeveer 1,6 ton ofwel 1600 kg.

Hoeveelheid benodigd dakgrind
Dakoppervlakte (m2)Grind (m3)
100,4
200,8
301,2
401,6
502,0
602,4
702,8
803,2
903,6
1004,0

Hoe verwijder ik mijn oude dakgrind?

Indien het dakgrind door de jaren heen vervuild is geraakt door bv mos of humus kan het zijn dat water blijft liggen op het dak. Door de vertraagde water afvoer kunnen natte plekken en lekkages ontstaan. Dan is het een goed idee om het dakgrind te vernieuwen. Het grind is het makkelijks van het dak te verwijderen met een schep , waarmee u emmers vult, om zo het grind af te voeren naar beneden. Voorzichtigheid is hierbij geboden, omdat er grindkiezels kunnen zijn vast gesmolten aan het bitumen. Dit kan gebeuren onder invloed van de warmte van de zon. Laat deze grindkiezel dan gewoon zitten, aangezien het verwijderen van deze kiezel een lekkage kan veroorzaken. Om het grind bij elkaar te vegen kunt u het beste een harde bezem gebruiken, daarmee wordt voorkomen dat u per ongeluk toch een vast gesmolten kiezel los komt. Gebruik om die reden dan ook nooit een hark om het grind bijeen te krijgen.


Liever een alternatief voor dakgrind? Denk ook eens aan een sedumdak!

Naast het standaard dakgrind, is een mooi en duurzaam alternatief een groendak, ook wel een sedumdak genoemd. Deze kant-en-klare trays begroeid met verschillende soorten vetplanten zorgen voor een directe groene uitstraling van uw dak.

Groendak onderhoud

3 reacties op “Dakgrind: Ballast grind voor op het dak

  1. Bert Selschotter zegt:

    Hallo, mijn EPDM is aan het loskomen van de ondergrond, maar is nog niet gescheurd ofzo. Dus nog geen lekkage. Maar mijn Broer zegt dat ik best geen ballast op mijn dak leg, want het is een houten constructie. Toch zou dit de ideale oplossing zijn, of we moeten het hele dak herleggen. Is balast uit keien mogelijk? Het is een dak van ongeveer 40m² en de epdm is verlijmd op isolatieplaten.

  2. Fred Mugge zegt:

    Van een appartementencomplex in Leiden is het dakgrind verdicht met vuil, aarde, humus etc
    Is er een manier om het grind ter plekke te reinigen ipv vervangen grind?
    Aangezien het een hoog ( 5e, 6e en 7e verdieping) en groot oppervlak is met veel verschillende dakniveaus is het afvoeren en opnieuw aanbrengen een hele klus.

  3. Simon zegt:

    Hey pardon, Ik vroeg me af wat nou het dampdifussieweerstands getal naar uw dakgrind, waar het een beetje rond schommelt.

    met vriendelijke groet,
    Simon Arends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *