Alles over een Groen dak (Sedumdaken)

Groendak met trays

Een groen dak aanleggen, waarom eigenlijk? Is een veelgestelde vraag. In onze steden en dorpen wordt steeds meer bebouwing geplaatst in de vorm van huizen, kantoorpanden en bestrating. Helaas gaat dit vaak ten koste van het groen (bomen, bosschages en grasvelden) in de omgeving.

Zo ontstaan steeds meer daken met grind, maar hoe leuk zou het zijn als alle daken groen bevatten? Om die reden kiezen steeds meer huiseigenaren en gemeenten ervoor om dat ongebruikte stuk oppervlak te vergroenen door middel van een sedumdak (ook wel groendak genoemd). Een groendak creëert weer extra groen in de stad! Groen heeft namelijk een belangrijke functie voor de leefomgeving van mens en niet te vergeten dier!

In deze blog geven we op de volgende onderwerpen met betrekking tot het zelf aanleggen van een groen dak antwoord:

Voordelen van een groen dak

Gereguleerde afwatering

Door de stijgende bebouwing vermindert het natuurlijke mogelijkheden (grasvelden, bosschage en bebossing) voor het weg vloeien van regenwater. Hierdoor ontstaat extra druk op het rioleringsnetwerk waardoor deze bij hevige regenval kunnen overstromen. Een groendak zorgt voor extra wateropslag door het water op te vangen in de planten, het substraat en de drainagelaag. Het groendak vertraagt de regenwaterafvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt ook dat een deel van het water de kans krijgt om te verdampen. Dit samen zorgt ervoor dat de druk op het rioolnetwerk verlaagt wordt.

Groendak aanleggen

Vergroot biodiversiteit

De verschillende soorten Sedums, grassen en andere planten in een groendak dragen bij aan een vergroting van de verscheidenheid aan vogels, vlinders en andere insecten in de omgeving.

Zuivering van de lucht

De planten in een groendak halen o.a. fijnstof uit de lucht en zorgen ervoor dat CO2 omgezet wordt naar zuurstof. Een groendak draagt dus bij aan de luchtzuivering.

Verlaagt stookkosten

Een groendak werkt warmte-isolerend doordat het voor 50% zonlicht absorbeert en voor 30% reflecteert. Het zorgt in de zomer voor een fijner en koeler binnenklimaat doordat de temperatuur van het dakoppervlak minder hard oploopt, hierdoor hoeft een eventuele airco minder hard te werken. In de winter zorgt het isolerende effect voor een warmer binnenklimaat wat ten gunsten komt van de stookkosten.

Verhoogt woningwaarde

De natuurlijke uitstraling en het isolerend vermogen van een groendak draagt het bij de verhoging van de woningwaarde en het energielabel van een huis.

Verlaagt het omgevingsgeluid

Een sedumdak verlaagt het omgevingsgeluid zowel binnen als buiten. De planten en het substraat absorberen het geluid en zorgen daarmee voor rustiger omgevingsgeluid.

Verlengt de levensduur van een dak

Een groendak beschermt het dakmateriaal tegen de verschillende weersinvloeden zoals regen, wind en zon. Het verlengt daarmee de levensduur van een dak.

Sedumtray Sempergreen

Direct groen, zonder veel onderhoud

Met het gebruik van kant-en-klare sedumtrays is een dak direct groen, omdat deze zijn al voor 95% zijn voorbegroeid en dat scheelt tevens ook veel in het onderhoud.

Versterkt het woongenot en welbehagen

Een Sedumdak creëert een mooie en natuurlijk groene omgeving wat een positief effect heeft op het geluksgevoel en zorgt voor ontspanning en vermindering van stress.

Wat is een groen dak?

Een Sedumdak (ook wel een groen dak genoemd) is een dak dat begroeid is met Sedums. Maar wat is Sedum? Sedum zijn kleine vetplantjes, die erg sterk zijn waardoor ze erg goed tegen verschillende weersinvloeden bestand zijn. Ze kunnen zowel goed tegen droge en warme tijden als tegen koude en natte tijden. Er bestaan wel 250 soorten Sedums elk met zijn eigen bloem- en bladkleuren.

Hoe werkt een groen dak?

Een groendak bestaat over het algemeen uit drie lagen;

  1. Onderdoek, ter bescherming van het dak.
  2. Substraatlaag, als voedingbodemsbodem voor de planten en als wateropslag.
  3. Sedumlaag, ofwel de zichtbare planten.

Het is belangrijk dat de Sedummatten en -trays goed gedraineerd zijn. Op een te vochtig dak ontstaat namelijk mosgroei op het substraat. Dit voorkom je door een juiste opbouw aan te houden met voldoende dikte van de lagen. Als Sedum namelijk te lang in een te vochtige omgeving zit ontstaat mosgroei.

Wateropslag

Bij hevige regenval kan een sedumdak het hemelwater opslaan in de plant- en substraatlaag, tot wel 27 liter/m² om het vervolgens vertraagd te laten afvoeren, waardoor het minder druk op het bestaande rioolstelsel ontstaat, tevens krijgt het water ook de tijd om te verdampen door zonnewarmte.

Warmteregulering

Een groen dak heeft vooral een warmteregulerende werking. De werking is in de zomer het grootst. Bij conventionele dakbedekking kan grote verandering in de binnentemperatuur van een huis ontstaan. Een grijs dak van een huis absorbeert namelijk de warmte van de zon, waardoor de temperatuur in een huis snel kan stijgen. Bij een groen dak wordt het directe zonlicht door de beplanting teruggekaatst in plaats van geabsorbeerd. Daarnaast zorgt het verdampende vocht in de beplanting zelf voor extra verkoeling. Beiden zorgen ervoor dat de temperatuur in huis lager blijft.

Geluidsdemping

De verschillende lagen van een groendak en de ingebedde lucht zorgen voor een goede geluidisolatie. Geluidsgolven worden opgevangen en weerkaatst. Met name het substraat zorgt voor het tegenhouden van de lagere geluiden en de beplanting zelf zorgt voor het tegenhouden van de hogere geluiden. Hierdoor wordt geluid van zowel verkeers- en vliegtuiglawaai als hevige regen- en hagelbuien vermindert.

Wat kost een sedumdak?

Een sedumdak kost geld, daar kunnen we niet omheen. Echter door het gebruik van bij voorbeeld kant-en klare sedumtrays in plaats van grote rollen vegetatiematten houd je de kosten wel overzichtelijk en behapbaar.

  1. Kant-en-klare sedumtray worden namelijk volledig compleet geleverd inclusief het bijbehorende onderdoek.
  2. Sedumtrays worden per vierkante meter verkocht, dus nagenoeg geen onnodige aanschaf.
  3. Sedumtrays zijn gemakkelijk zelf te plaatsen, dus er komen geen extra installatie- of voorbereidingskosten bij.
  4. Door vermindering van stookkosten en levensduurverlenging van het dak verdient een groen dak zich op termijn terug.

Is mijn dak geschikt voor een Sedumdak?

Nagenoeg elk plat dak is geschikt voor het toepassen van een sedumdak. Denk aan woningen, schuren, carports, garages of tuinhuisjes. Het is wel belangrijk voor de sedumtrays dat het een plat dak (of tot max. een hellingshoek van 10°) betreft en natuurlijk dat de constructie van het dak het totale gewicht kan dragen. Dit is vaak terug te vinden op de bouwtekeningen. Mocht u twijfelen over de maximale belasting van uw dak, vraag dit even na bij een constructeur. Het gewicht van een Sedumtray is droog 12 kg per tray ofwel 53 kg per m2 en volledig verzadig 18 kg per tray ofwel 80 kg per m2.

Een groen dak aanleggen?

Een sedumdak aanleggen is met kant-en-klare sedumtrays is zeer eenvoudig. De tray’s kunnen namelijk gemakkelijk aan elkaar geklikt worden tot 1 geheel en op het dak geplaatst worden zonder ingewikkelde voorbereiding en installatie. Doordat de tray al voor 95% zijn dicht gegroeid is het dak direct geheel groen. Ter bescherming van de dakbedekking is het wel aan te bevelen om een onderdoek onder de tray’s te leggen. Deze worden (bij ons) bij de kant-en klare tray meegeleverd. Wil je meer lezen over zelf een groendak aanleggen? lees dan onze blog hierover.

Wilt u zelf ook van een mooi groen uitzicht genieten, bestel dan direct de gemakkelijk te installeren Sempergreen® Sedumtrays met 10 – 12 verschillende soorten sedumbeplanting. Dus uw dak is direct groen! Wil je weten welke soorten sedum in een sedumtray zitten?